fbpx

Datum: 26/05/2024

Intervisie voor Advocaten tijdens zwangerschap: een nieuwe regeling

Zwangerschap brengt voor vrouwelijke advocaten unieke uitdagingen met zich mee, waaronder het voldoen aan de verplichte intervisie-uren. Tot en met 31 december 2023 was er geen mogelijkheid om een beroep te doen op vermindering van de uren voor de kwaliteitstoetsen bij zwangerschap. Echter, vanaf 1 januari 2024 biedt de nieuwe regeling uitkomst.

Nieuwe Regelgeving vanaf 2024

Volgens Art. 4.7 lid 3 onder c Voda, wordt het verplichte aantal uren deelname aan intervisie verminderd met twee uur per drie maanden afwezigheid in geval van langdurige ziekte of zwangerschap. Dit betekent dat zwangere advocaten nu hun intervisie-uren kunnen aanpassen aan hun persoonlijke situatie.

Belang van Ondersteuning

Deze regeling erkent de noodzaak voor flexibiliteit en ondersteuning voor zwangere advocaten. Intervisie blijft een waardevol middel om professionele ontwikkeling en kwaliteitsborging te waarborgen, zelfs tijdens belangrijke levensgebeurtenissen zoals zwangerschap.

Het Belang van Intervisie voor Advocaten

Intervisie is een essentieel onderdeel van de kwaliteitsbevordering binnen de advocatuur. Het biedt advocaten een gestructureerde en veilige omgeving om hun professionele praktijk te evalueren en verbeteren. Hierbij komen verschillende casussen en vraagstukken aan bod, waarbij collega’s elkaar ondersteunen en feedback geven.

Online Intervisie

Advocaten kunnen online deelnemen aan intervisie, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan:

  1. Alle deelnemers moeten akkoord gaan met videoconferentie.
  2. Identiteitscontrole en aanwezigheid worden door de gespreksleider gegarandeerd.
  3. De vertrouwelijkheid moet gewaarborgd blijven, bijvoorbeeld door deelname vanuit een afgesloten ruimte.

Opleidingspunten en Intervisie

Advocaten kunnen opleidingspunten behalen door deel te nemen aan intervisie. Van de verplichte acht uur intervisie per jaar, kunnen vier uur worden opgevoerd als niet-juridische opleidingspunten. Dit maximum geldt ook als men aan meerdere intervisiebijeenkomsten deelneemt.

Vereisten en Bewijs van Deelname

De gespreksleider moet deelname aan intervisie bevestigen via een bewijs van deelname. Dit document bevat een korte, niet-inhoudelijke omschrijving van de besproken onderwerpen. Voorbeelden van een dergelijk bewijs zijn beschikbaar en kunnen gebruikt worden om de vereisten te documenteren.

Rol van de Gespreksleider

De gespreksleider speelt een cruciale rol bij het organiseren en begeleiden van de intervisie. Naast het zorgen voor een gestructureerd proces, is de gespreksleider verantwoordelijk voor de documentatie van de bijeenkomst en de controle van de deelnemers.

Intervisie biedt advocaten niet alleen een kans om hun kennis en vaardigheden te verbeteren, maar ook om te reflecteren op hun professionele gedrag en ethische dilemma’s. Het is een waardevol instrument voor voortdurende professionele ontwikkeling en waarborgt de hoge kwaliteit van juridische dienstverlening.

Top